• Hajósi hegyközség

  Hegybíró: Stefán Lászlóné

  Telefon: 0678/404696

  E-mail: hajoshegykozseg@hajosnet.hu

  Cím: 6344 Hajós, Temető u. 6.

 • Bajai hegyközség

  Hegybíró: Vultur-Fenyősi Diána

  Telefon: 0679/421125

  E-mail: fenyosidia@gmail.com  

  Cím: 6500 Baja, Árpád tér 1.  

 •  

  Császártöltési hegyközség

  Hegybíró: Miskolczi Anita

  Telefon: 78-443-220

  E-mail: miskolczianita@freemail.hu

  Cím: 6239 Császártöltés, Kossuth L. u. 170.

   

Bácska és Kunság legjava Díjátadón jártunk Hajóson

A hajósi barokk kastély igazán festői szépségű épületében rendezték meg július derekán a Duna Borrégió Tanácsa és a Duna Borrégió Borút Egyesület közös szervezésében a Duna Borrégió és a Hajós Bajai borvidék borversenyének eredményhirdetését és díjátadóját.

Ilyenkor, a nyári melegben, az egyébként is a hivatalos rendezvényeket tekintve kissé ?uborkaszezonban? az ember talán a kötetlen, családias jellegű programokat, rendezvényeket keresi, lehetőség szerint vízparton, de legalábbis a szoba hűvösében. Talán a nyaralások miatt, és persze borászaink elfoglaltsága miatt a rendezvényen családias hangulatban mintegy 40 díjazott és meghívott vendég vett részt. A szintén példásan karbantartott, nagy figyelemmel gondozott kastélyparkban a regisztrációkat követően kötetlen baráti hangulatú beszélgetések alakultak ki. Ilyenkor kicsit több lehetőség és idő van beszélgetni, mint a rohanó munkás hétköznapokban.

A hivatalos papírmunkák elintézése után mindannyian elfoglaltuk helyünket a kastély egyik szép termében, majd Koch Csaba, a Duna Borrégió soros elnöke, valamint a Hajós-Bajai Borvidék elnöke hivatalosan is köszöntötte az egybegyűlteket.

Koch Csaba köszöntőjében kitért arra többek közt, hogy mind a Hajós-Baja, mind a Duna Borrégió kitörni látszik az évtizedek béklyójából, amikor is az innen származó borokat egyszerű asztali bornak, vagy rosszabb esetben csupán pancsolt bornak hívták. Ezt az eredményt az évről-évre megrendezett régiós borversenyek eredményei is elősegítették, valamint az itt dolgozó borászok közül egyre többen kötelezik el magukat a magas minőségű borok elkészítése mellett.

A megrendezett versenyek pedig nem csupán a szakmának, hanem a közönségnek is szólnak. Hiszen még mindig vannak, akik az alföldi borral szemben ellenérzésekkel viseltetnek. Indokként az egyszerűséget, a mélység, komoly beltartalom hiányát említik, holott a mai trend, a mai fogyasztó a gyümölcsösebb, könnyedebb, egyszerűbben érthető, könnyedebben fogyasztható borokat keresi, részesíti előnyben.

Ezzel a gondolattal tökéletesen egybecseng az elnöki köszöntőt követően Hajós alpolgármesterének nyitó gondolatai is, melyek Hamvas Béla szavai:

“A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét, majd elérkezvén a várva-várt pillanathoz, kellő tisztelettel kóstolja az új termést.”

A megnyitó beszédek zárásaként Koch Csaba átadta a következő évre a Duna Borrégió elnöki tisztét Frittmann Jánosnak, a Kunsági Borvidék elnökének.

Ez után következtek a díjátadók, az oklevelek, serlegek átvétele.  Jöjjenek most tehát a május 26-án megtartott verseny fontosabb eredményei:

Hajós-Bajai Borverseny

Fehér bor: Koch Borászat Frish Cserszegi fűszeres 2016

Rozé bor: Szemerey Pince  Rozé cuvée Flóra 2016

Vörös bor: Koch Borászat Cabernet Franc 2013

Bács-Kiskun Megye bora

Fehér bor: Vas Pincészet Olaszrizling 2016

Rozé bor: Font Pincészet Cabernet sauvignon rozé 2016

Vörös bor: Frittmann Pincészet Merlot 2013

Duna Borrégió Borverseny

Fehér bor: Frittmann Testvérek Cserszegi fűszeres 2016 (Kunság)

Rozé bor: Sümegi Dragan Kékfrankos rozé 2016 (Hajós-Baja)

Vörös bor: Koch Borászat Cabernet Sauvignon Barrique 2013 (Hajós-Baja)

A rendezvényt a kastélypark hűvös fái közt állófogadás, valamint az aranyérmes borok kóstolója zárta, ahol sok esetben maga a borász kínálta kóstolásra legkedvesebb, nagy gonddal elkészített tételeit.

Szünder Dezső

Vélemények

admin

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.